Burcă Luminița-Virginia
Prof. univ. dr. habil.
Sala Concertino
Violonista, care a debutat pe scenă la vârsta de 6 ani, a devenit un profesionist pasionat ce îmbină cariera de concertist cu cea de cadru didactic universitar. S-a născut în 19 septembrie 1965, la Timişoara, dintr-o familie de intelectuali.
Actualmente, conf. univ. dr. habil., vioară, al Departamentului- Instrumente de Orchestră- din cadrul Facultăţii de Interpretare Muzicală a Universităţii Naţionale de Muzică, Bucureşti, şi prof. univ. dr. habil. asociat prin cumul, conducător de doctorat în Şcoala doctorală de Muzică și Teatru a Universității de Vest- Timişoara, Luminiţa Burcă a început studiul viorii în Timişoara, la Liceul de Muzică Ion Vidu cu profesorul Ştefan Hatvani (Ulm-Germania).
Îşi continuă studiile cu profesorul Valeriu Rogacev la Liceul de Muzică G. Enescu (Colegiul) din Bucureşti şi în 1988 absolvă Conservatorul de Muzică C. Porumbescu- București (actuala Universitate Naţională de Muzică), la clasa profesori, Octavian Raţiu şi Modest Iftinchi.
Îşi perfecţionează arta interpretării violonistice cu maestrul Ştefan Gheorghiu-cel mai important pedagog al tuturor timpurilor, pe o perioadă de peste 20 de ani, 1979- 2005.
Participă la cursurile de măiestrie ale renumiţilor violonişti Ruggiero Ricci- Berlin (1990) şi sir Yehudi Menuhin- Paris (1990). Este solist concertist al Filarmonicii de Stat din Oradea între anii 1991- 1993, solist concertist și șef partidă al orchestrei Filarmonicii Banatul- Timişoara- în
anii 1988-1991, 1994-1997.
Luminiţa Burcă întreprinde numeroase concerte, recitaluri şi turnee ca solist în diverse festivaluri naționale și internaţionale (SMIN Festival Internațional-București, Festival Internațional-Timișoara Muzicală, Festivalul Internațional de Muzică-Alfas del Pi-Spania, Festivalul Internațional de Muzică-Ayamonte, Spania, Santander-Festivalul Internațional Muzica-orchestre simfonice, Festivalul Toamnei Muzicale din La Coruna, Spania, Italia-Ascoli Piceno, Firenze, Festivalul Internațional de operă din Macerata, Festivalul Internațional de la Spoletto, Festivalul Internațional de opere inedite de la Martina Franca......) pe o perioadă de peste 30 de ani, pe scenele din: România (Orchestrele Radio, Orchestra Filarmonicii G. Enescu, cu toate orchestrele filarmonicilor din ţară), Italia, Spania, Gibraltar, Franţa, Germania, Olanda, Bulgaria, Elveţia, S.U.A., Canada, China, Malaesia, Thailanda, India, America Latină etc. dirijată de șefi de orchestră de renume național și internațional.
A fost și este invitată la diverse emisiuni radio (diverse interviuri) pentru Radio România-Cultural şi Radio România-Muzical, Tvr Timişoara, TVE- Spania, T5 Italia și în presa din România etc.
Este laureată a mai multor concursuri naţionale, printre care Olimpiade Naționale, Concursul de vioară Dinu Lipatti- Craiova (1987) şi concursuri internaţionale:
Belgrad- Jeunesse musicale Chamber Orchestras, Tibor Varga- Sion (1987), Romano Romanini- Brescia (1988), Michelangelo Abbado- Sondrio (1990), Rodolfo Lipizer- Gorizia (1991- 1992)- Italia, Pancho Vladigerov- Sumen, Bulgaria.
Susţine mai multe masterclasse (cursuri de măiestrie) la Accademia Musicale Tartini din Latina, Italia- 2000 şi 2006, Conservatorio Profesional de Musica de La Coruña, Spania, 2011, 2012, Conservatorio Musicale-Como, Italia, 2012, 2019, susținând și diverse recitaluri în cadrul cursurilor de măiestrie etc.
A înregistrat zeci de lucrări pentru vioară şi pian- Integrala Sonatelor de Grieg, Rondo brillante de Schubert, Poloneza în Fa de Schubert, Sonatele de Schumann, Debussy, Faure și Ravel, Concertul pentru vioară de Beethoven, lucrări solo (Bach, Hindemith, Enescu-Lăutarul etc.) şi concertante pentru vioară (acompaniată de Orchestra de Cameră Radio-București, Filarmonica de Stat Oradea etc.) pentru: Radio (cardex) şi Tv și Case de discuri, în ţară şi străinătate: Concerto Company- Milano (1992- Grieg Sonatas), Olympia&Electrecord (1992- Vivaldi, W. Pichl), Open Reel Records-Milano (2014- Debussy, Faure, Ravel) etc.
A fost concertmaestru şi şef partidă al orchestrelor: I Pomeriggi Musicali di Milano (1990- 1995), Teatro alla Scala- Milano (1995), Orchestra Internazionale d’Italia- Fermo (din 1995 şi în prezent), Orchestra Teatro Reggio- Parma (din 2003-2016), Orquesta Sinfonica de La Coruña (2000- 2002), Orquesta Sinfonica de Santa Cruz de Tenerife (2000-2001)- Spania. A fost membră fondatoare a Cvartetului Carpe Diem (Timișoara 1993-1997) și membrul grupului cameral-Gams Ansamble-Firenze, Italia (cvartet).
În 2006 îşi susţine teza de doctorat intitulată Violonistica mozartiană la Universitatea Națională de Muzică- București sub îndrumarea prof. univ. dr. Alexandru Leahu (publicată la Editura Marineasa, 2007) şi obţine titlul de doctor în muzică cu magna cum laude.
În 2012-2013 a fost bursier P.O.S.D.R.U. al Şcolii Post-Doctorale a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi a absolvit-o cu studiul de sinteză intitulat: „Maestrul Ştefan Gheorghiu, o existenţă reper transmisă nealterat şi multiplicat prin generaţii de discipoli” (publicat la Editura Glissando a U.N.M.B.)
În 2015 devine conducător de doctorat al Şcolii doctorale de Muzică și Teatru a Universității de Vest- Timişoara, după primirea prin Ordin de Ministru a Atestatului de abilitare. În calitate de conducător de doctorat are o activitate bogată în Școala doctorală de Muzică și Teatru, este invitată ca referent în comisiile de susținere publică a tezei de doctorat (U. N. M. București, U. V. T. Universitatea de Arte- Iași, Academia de Muzică-Cluj) și are trei doctoranzi care au obținut deja titlul de doctor în muzică.
În calitate de pedagog, începând cariera didactică din 1997, cu o activitate intensă cu studenţii concretizată în sute de concerte, recitaluri în țară (pe scenele universității muzicale, scenele filarmonicilor) și străinătate şi zeci de premii la numeroase concursuri naționale și internaționale atât premii întâi, cât și mari trofee.
Are și studenți Erasmus atât proprii studenți din București sau U. V. T., cât și studenți străini din Italia. A susținut și masterclasse online pentru elevii Colegiului de Artă G. Enescu, Colegiului de Muzică Dinu Lipatti din București și nenumărate masterclasse susținute pentru elevii colegiilor muzicale din țară: Sibiu, Lugoj, Brăila, Buzău, Galați, Piatra Neamț, Pitești etc.
A publicat la edituri importante (Editura Muzicală, Editura Marineasa, Editura Eurostampa, Editura Eurobit etc.) 13 cărţi de unic autor (o carte în limba italiană), 20 cărţi- colaborator, un articol cotat ISI, două volume în curs de publicare şi sute de articole în diverse reviste de cultură şi de specialitate din ţară şi străinătate: Timișoara (pagina de cultură Paralela 45 a cotidianului Renașterea bănățeană), București-Editura Glissando a U. N. M. B., Spania, Albania, Italia.
În mare parte dintre studenții săi sunt profesori și violoniști recunoscuți, interpreți, membri ai diferitelor orchestre renumite în țară și în lume și concertmaeștri. A fondat și organizat Concursul Internațional de vioară online Prestissimo cu sprijinul U. V. T. și al colegilor Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, 2020, pagina de Facebook a concursului: Prestissimo International violin online competititon.
Numele violonistei apare în diverse cărţi şi dicţionare de specialitate, printre care: Lexicon al Interpreţilor din România- V. Cosma (1997), Mică enciclopedie muzicală- Iosif Sava şi Luminiţa Vartolomei (1997), Who is Who-Dicționarul Personalităților (2007), Lexiconul Muzicieni din Banat (2014)- Ioan Tomi etc.
Clipa artei sale interpretative îi îmbogățește viața și cariera.
-
Interpretare muzicală - Instrumente (Studii universitare de masterat)
- Instrument vioară
- Instrument vioară
Stilistica interpretării muzicale (Studii universitare de masterat)